Ben je van plan om te verbouwen, uit te bouwen of misschien een dakkapel te plaatsen? Dan vraag je je vast af of je hiervoor een bouwvergunning nodig hebt. In Nederland heet dat sinds 2010 officieel een omgevingsvergunning. In deze blog leg ik je uit wanneer zo’n vergunning verplicht is, waarom het belangrijk is om dit goed uit te zoeken en hoe je er snel achter komt of jouw plan vergunningsvrij kan.

Wat is een bouwvergunning (omgevingsvergunning)?
Een bouwvergunning is een officiële toestemming van de gemeente om (ver)bouwplannen uit te voeren. Deze toestemming is er om de veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid van onze gebouwen en omgeving te beschermen. De regels kunnen per gemeente verschillen, dus het is slim om altijd even te checken hoe het bij jou zit.
Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Uitbreiding van je woning: Denk aan een uitbouw, aanbouw of een serre. Vaak heb je hiervoor een vergunning nodig omdat je de bestaande constructie aanpast en het uiterlijk van je woning verandert.
- Dakkapel plaatsen: In sommige gevallen kan een dakkapel vergunningsvrij geplaatst worden (bijvoorbeeld aan de achterzijde en binnen bepaalde afmetingen). Wil je echter een grote dakkapel of hem aan de voorzijde plaatsen, dan is de kans groot dat je een vergunning moet aanvragen.
- Veranderingen aan de buitenkant van het pand: Heb je plannen voor een nieuw balkon, ander type gevelbekleding of grote kozijnwijzigingen, dan kan een omgevingsvergunning verplicht zijn.
- Garage of schuur bouwen: Voor het bouwen van bijgebouwen op je perceel geldt vaak dat je een vergunning nodig hebt, afhankelijk van de grootte en locatie.
- Monument of beschermd stads- of dorpsgezicht: Zodra je iets verandert aan een monument of in een beschermd stadsgezicht, heb je meestal een vergunning nodig.
Wanneer (meestal) niet?
- Kleine aanpassingen binnen in je huis, zoals het verplaatsen van een wandje of installeren van een nieuwe keuken, vereisen vaak geen vergunning (maar let op draagmuren!).
- Plaatsing van een schutting of erfafscheiding tot een bepaalde hoogte is doorgaans vergunningsvrij, tenzij er speciale plaatselijke regels zijn.
- Een kleine overkapping in je tuin zonder wanden kan in veel gevallen zonder vergunning.
Hoe kom je erachter of jij een vergunning nodig hebt?
De beste plek om te beginnen is het Omgevingsloket Online (omgevingswet.overheid.nl). Door een vragenlijst in te vullen, krijg je meteen meer duidelijkheid. Daarnaast kun je ook contact opnemen met de bouw- of vergunningsafdeling van je gemeente.
Vind je het allemaal wat overweldigend of ben je bang dat je iets mist? Wij staan voor je klaar! Bij WILTEK helpen we je graag met het checken van je (ver)bouwplannen en nemen we de vergunningaanvraag van A tot Z voor je uit handen. Neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.
Waarom is het belangrijk om dit goed te regelen?
Als je zonder bouwvergunning gaat verbouwen terwijl je er wél een nodig hebt, loop je het risico op hoge boetes en zelfs gedwongen afbreken van je bouwwerk. Dat wil je natuurlijk vermijden. Bovendien geeft een correcte vergunningaanvraag je rust en zekerheid: je weet dat je plan voldoet aan de gestelde eisen en dat je achteraf geen vervelende verrassingen krijgt.
Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!
Kom je er niet uit of wil je zeker weten dat jouw (ver)bouwplannen goed geregeld zijn? Bij WILTEK helpen we je graag met:
- Bouwkundig tekenwerk: Wij zetten je ideeën professioneel op papier, zodat je duidelijk en volledig je plannen kunt presenteren.
- (Hulp bij) Omgevingsvergunning: We zorgen dat je vergunningaanvraag aan alle eisen voldoet. Dat verhoogt de kans op een snelle goedkeuring.
- Bouwadvies: We kijken met je mee naar de haalbaarheid van je ideeën, materialen en constructies, zodat je geen onnodige kosten maakt.
Wil je meteen advies of een offerte aanvragen? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij zetten jouw bouwplannen graag om in een solide project, van eerste tekening tot en met de vergunning. Zo kun je zorgeloos bouwen aan je droomhuis of bouwproject!